Jajecznica.
Sprawa prosta, łatwa i często praktykowana. Wszyscy potrafimy. Obserwowaliśmy robienie jajecznicy przez nasze bacie, mamy. Opiszę
jak ja to robię z myślą że dla kilku osób będzie to inna
technologia. Ponieważ nie bazuję na szynce, kiełbasie, bekonie
(Justyna nie jada) więc na gorącą patelnię wkładam drobno
pokrojoną paprykę po chwili cebulę i kiedy widzę że się
zeszkliła wyłączam gaz. Studzę. Na chłodną patelnię układam
masło, szczypiorek i rozbełtane jajka łączę z papryką i cebulą.
Wszystko podgrzewam na małym ogniu cały czas mieszając. W
ostatniej fazie solę i pieprzę. Trwa to około 10 min. W ten sposób
usmażona jajecznica ma inną konsystencją i smak. Ponieważ dzisiaj
tekst jest krótki zaserwuję historyjkę. Ameryka. W żydowskiej
restauracji przy stoliku
zasiada klient. Podchodzi do niego Chińczyk kelner i pyta po
żydowsku na co gość ma ochotę. Po posiłku klient pyta
właściciela - skąd wziąłeś Chińczyka który mówi po żydowsku?
Ten mu odpowiada – mówmy cicho proszę. Chińczyk
jest przekonany że uczy się angielskiego.
Krzysztof Rozenblat
Poniżej
tabelka „punkt dymienia”, która może Was zainteresuje.
Temperatura dymienia tłuszczów
Rodzaj
tłuszczu
|
Temperatura
dymienia [°C]
|
Masło
|
135
|
Masło
klarowane
|
252
|
Margaryna
|
182
|
Smalec
|
192
|
Oliwa
z oliwek rafinowana
|
242
|
Oliwa
z oliwek nierafinowana
|
191
|
Olej
kokosowy rafinowany
|
232
|
Olej
kokosowy nierafinowany
|
177
|
Olej
ryżowy rafinowany
|
250
|
Olej
ryżowy nierafinowany
|
215
|
Olej
rzepakowy rafinowany
|
204
|
Olej
rzepakowy nierafinowany
|
110
|
Olej
słonecznikowy rafinowany
|
227
|
Olej
słonecznikowy nierafinowany
|
107
|
Olej
sojowy rafinowany
|
238
|
Olej
sojowy nierafinowany
|
160
|
Olej
z pestek winogron rafinowany
|
216
|
Olej
lniany
|
107
|
Znając nasze polskie upodobania (tak mnie nauczyli też w domu) korzystam z boczku oraz wędlin to muszę teraz spróbować Twojej wersji. Wygląda bardzo apetycznie. O efektach poinformuję!
OdpowiedzUsuńw oczekiwaniu. Nie dodaję wędlin ponieważ Justyna nie jada. Powolny proces sprawdza się i z szynką etc. Krzysztof
OdpowiedzUsuń