sobota, 4 stycznia 2020

Pomarańcze nie zawsze zdrowe.


Pomarańcze sycylijskie, owoce słońca. Charakteryzuje je niska kwasowość. Jest bardzo wiele odmian w tym słodkie do bezpośredniego spożycia i gorzkie (jasne, nazywane blondynkami) przeznaczone dla przemysłu. Pomarańczowo-miąższowe pomarańcze to cytrusy, które rozprzestrzeniły się na całym świecie, złożone z soczystych segmentów bogatych w witaminy, o barwie od żółtej do intensywnej pomarańczy, do spożywania świeżych jak i do transformacji przemysłowej. Ceniona jest odmiana Belladonna którą cenią za bardzo słodki smak powodowany przez wysoki procent cukrów, który zwykle wzrasta w końcowych stadiach dojrzewania. Inną ważną cechą, której nie należy lekceważyć, jest poziom witaminy C, który jest bardzo wysoki. Ponadto ma duże dawki soli mineralnych i kwasu cytrynowego, a także witaminy z grup A, B1, B2 i PP, przeciwutleniacze, flawonoidy i polifenole. Dobre na sok są pomarańcze owalne, mają cienką choć solidną skórkę oraz niewiele pestek. Spotkać je można na drzewach do maja. Wartą uwagi i jedzenia jest odmiana Navel (pępek). Faktycznie ta odmiana ma pępek widoczny nawet przed obraniem owocu. Nie posiada pestek, jest uważana za leczniczą. Sok pomarańczowy z pępka jest doskonały nie tylko na dolegliwości związane z grypą i zapaleniem oskrzeli. Pomaga również w uśmierzaniu bólu reumatycznego. Navel są doskonałe na super energetyczny sok lub do sałatki cytrusowej. Następna odmiana to „Washington Navel” ma jasny miąższ, nie ma pestek a główną jej cechą jest przyjemny, bardzo słodki smak (Sycylijczycy mówią pachnie jak dobre perfumy).  Jest wyjątkowo duża. Sycylia wschodnia szczyci się pomarańczami "zabarwionymi". Ich nazwa pochodzi od obecności „antocyjanów”, które dają owocom czerwone pigmenty. Mają one wysoką zawartość cukru i dużą kwasowość. Z tego powodu czerwone pomarańcze mają swój charakterystyczny smak. Pigmentacja wynika ze zmian temperatury i może przedstawiać inny poziom pigmentacji w zależności od miejsca uprawy. Następna odmiana, bardzo ceniona to Sanguinello, dojrzewa późno, w lutym. Miąższ ma kolor bursztynowy z ciemno czerwonymi smugami, zawiera dużo kwasu cytrynowego. To najlepsza odmiana na sok. A teraz wylądujemy pod Etną, gdzie wspaniała, głównie z powodu gwałtownych zmian temperatur, czuje się dobra w smaku i czerwona jak polski burak odmiana Moro. I wreszcie jesteśmy z królową sycylijskich pomarańczy, najbardziej cenioną na świecie, smaczną i łatwą w obieraniu Tarocco. Ta odmiana obejmuje kilka odmian, takich jak: tarot pyszczka, tarot nuklearny, tarot kogut, tarot scirè, tarot cocuzza, tarot jabłkowy, charakteryzujący się mniej lub bardziej intensywnym czerwonym zabarwieniem skóry, a szczególnie miazgi. Do polski sprowadza się pomarańcze głównie z Hiszpanii. Po co piszę o sycylijskich? Ponieważ mam nadzieję na to że będziecie jadali je tutaj. Spróbuję namówić Was do zjadania owoców które wszyscy widzimy przez okno lub u sąsiada. Jabłek, śliwek, gruszek lub pomarańczy. Do zjadania świeżych, do picia soku w ciągu godziny od wyciśnięcia, do rezygnacji z dodawania do ciast skórek z cytrusów transportowanych przez tygodnie. Justyna w Polsce nie mogła jeść cytrusów, nie pomagało mycie owoców w gorącej wodzie, szczotkowanie, kąpiele w różnych octach - po zjedzeniu cierpiała. Miała objawy alergiczne. Nie stosowaliśmy płynu do mycia naczyń aby zmyć powłokę antygrzybiczną i konserwującą co zalecają różne poradniki. Tutaj je wszelkie owoce w dużych ilościach, na czczo wypija pół litra świeżego soku i czuje się doskonale. Uczulają wosk mikrokrystaliczny czyli produkt uboczny rafinacji ropy naftowej, szelak i imazalil. Agencja Ochrony Środowiska (EPA) ustaliła bezpieczne dla ludzi limity ekspozycji na działanie imazalilu. Dla osób dorosłych wartości te wynoszą od 1750 do 3500 jednostek dziennie dla ważącego 70 Kg mężczyzny. Limity dla ważących do 20 Kg dzieci wynoszą 50 jednostek dziennie w przypadku ekspozycji przewlekłej, natomiast maksymalnie 333 jednostek w przypadku ekspozycji jednorazowej. W 100 gramach pomarańczy może znajdować się nawet 79 mikrogramów toksycznego imazamilu, co oznacza, że jednorazowe spożycie około 400 gramów traktowanych tym środkiem cytrusów może okazać się niebezpieczne dla ważącego 20 Kg dziecka, natomiast osoba dorosła przekroczy bezpieczny limit po spożyciu około 600 gramów pomarańczy. Upraszczając, zakładając że średnia waga pomarańczy to około 200 gramów, jednorazowe spożycie nawet dwóch pomarańczy może okazać się toksyczne dla małych dzieci, podczas gdy dla osoby dorosłej będą to mniej więcej 3 pomarańcze. 
Cytrusy dojrzewają w zimie. Zjadane i wypijane wychładzają organizm. Nie robi tego polskie jabłko. Mój wniosek - jedzmy to co nas otacza. To co dobre dla karoserii naszego auta nie musi służyć naszemu zdrowiu.
Krzysztof Rozenblat





2 komentarze:

  1. Tyle lat już stąpam po tym świecie ale nie przypuszczałem, że jest aż tyle odmian pomarańcz!!!! Pamiętam jak bardzo smakowały w święta około 60 lat temu gdy były towarem deficytowym! Po przeczytaniu Twojego pomarańczowego wykładu mam jeszcze jeden powód do wyjazdu!!!

    OdpowiedzUsuń

  2. Gregory. Pomarańcze mamy w okolicy od października do maja. Posadziliśmy drzewka, lecz nasz teren na wysokości 600 n.p.m. im nie służy. Dobrze się czują do 300 n.p.m. Figi, oliwki, jabłka, winogrona, khaki, śliwy ok. Tragedią dla Sycylijczyków jest niekontrolowany import z Afryki. Płacę bez targu 0.50 euro za kilogram za pyszne w smaku. Mogę z Justyną sam zrywać z drzewa lub kupować zebrane. Za wiele owoców nie sposób zapłacić, sąsiedzi dają bez pieniędzy. Próbuję się rewanżować kawą w barze. To dobrzy ludzie nie tylko dlatego, że się dzielą tym co mają. Tu czas stoi, szczęśliwie dla nas. Przylecisz to będziesz jadał to co Ci wskażemy, jak dziecko słuchające rodziców. Krzysztof Rozenblat


    ..

    OdpowiedzUsuń