niedziela, 26 stycznia 2020

Cannoli. Ciastko numer jeden na Sycylii.

Cannoli. Ulubione ciastka Sycylijczyków. Zajadają się nimi i cudzoziemcy. Zwykle są bardzo słodkie, nawet dla mnie. Nazwa pochodzi od canna, czyli trzcina. Cieniutkie ciasto, które dzisiaj nawijamy na metalową rurkę wcześniej nakładano na rurkę z trzciny. Mam takie w garażu, nie stosuję. Do uzyskania cienkiego ciasta przydaje się maszynka przeznaczona do wytwarzania w domu makaronu. Zwykle ma siedmiostopniową regulację. Deser, ciasto znane od czasów Saracenów, doskonalony przez zakonnice z Caltanissetta, następnie przez cukierników z Palermo. Jest oferowany przez cukiernie na Sycylii i wielu kawiarniach na świecie, wszędzie tam gdzie mieszkają Włosi. Początkowo jadano go tylko w okresie karnawału, obecnie prawie każdy obiad poza domem kończy się zjedzeniem cannoli. Pokazuję, opisuję ponieważ na Sycylii cannoli króluje od wielu wieków. Z filmiku nakręconego przez Justynę prawie wszystko wynika. Poniżej podam skład. Deser jest smaczny, bardzo słodki, podawany zawsze świeży ponieważ ciasto ma tendencję do chłonięcia wilgoci z ricotty. A cannoli, które nie chrupie Sycylijczyk nie zje. Poza Ragusą, która używa do wypełnienia rurki z ciasta ricotty krowiej (jest subtelniejsza w smaku) reszta Sycylii stosuje ricottę owczą. Część cukierników wewnętrzne ścianki rurki z ciasta oblewa czekoladą, aby w ten sposób impregnować ciasto. Inni rurkę z ciasta wypełniają serowym kremem tuż przed podaniem gościom. Cannolo ma chrupać i koniec. Przecież zawsze chrupało. Recept jest wiele, ja zawsze stosuję i polecam sycylijskie przepisy. Po prostu tak jadamy i dzięki temu mamy wyrobione własne zdanie lokalnego jedzenia.
Krzysztof Rozenblat

Oto skład:
mąka 00 260 g
cukier 20 g
smalec na zimno z lodówki 30 g (używam masła)
gorzki proszek kakaowy 5 g
sól do 1 łyżeczki
jajko 1 szt
ocet winny biały 10 g
wino Marsala 60 g 


Filmik: https://youtu.be/reWpZxOiq20




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz