Cannoli.
Ulubione ciastka Sycylijczyków. Zajadają się nimi i cudzoziemcy.
Zwykle są bardzo słodkie, nawet dla mnie. Nazwa pochodzi od canna,
czyli trzcina. Cieniutkie ciasto, które dzisiaj nawijamy na metalową
rurkę wcześniej nakładano na rurkę z trzciny. Mam takie w garażu,
nie stosuję. Do uzyskania cienkiego ciasta przydaje się maszynka
przeznaczona do wytwarzania w domu makaronu. Zwykle ma
siedmiostopniową regulację. Deser, ciasto znane od czasów
Saracenów, doskonalony przez zakonnice z Caltanissetta, następnie
przez cukierników z Palermo. Jest oferowany przez cukiernie na
Sycylii i wielu kawiarniach na świecie, wszędzie tam gdzie
mieszkają Włosi. Początkowo jadano go tylko w okresie karnawału,
obecnie prawie każdy obiad poza domem kończy się zjedzeniem
cannoli. Pokazuję, opisuję ponieważ na Sycylii cannoli króluje od
wielu wieków. Z filmiku nakręconego przez Justynę prawie wszystko
wynika. Poniżej podam skład. Deser jest smaczny, bardzo słodki,
podawany zawsze świeży ponieważ ciasto ma tendencję do chłonięcia
wilgoci z ricotty. A cannoli, które nie chrupie Sycylijczyk nie zje.
Poza Ragusą, która używa do wypełnienia rurki z ciasta ricotty
krowiej (jest subtelniejsza w smaku) reszta Sycylii stosuje ricottę
owczą. Część cukierników wewnętrzne ścianki rurki z ciasta
oblewa czekoladą, aby w ten sposób impregnować ciasto. Inni rurkę
z ciasta wypełniają serowym kremem tuż przed podaniem gościom.
Cannolo ma chrupać i koniec. Przecież zawsze chrupało. Recept jest
wiele, ja zawsze stosuję i polecam sycylijskie przepisy. Po prostu
tak jadamy i dzięki temu mamy wyrobione własne zdanie lokalnego
jedzenia.
Krzysztof
Rozenblat
Oto
skład:
mąka 00 260 g
cukier 20 g
smalec na zimno z lodówki 30 g (używam masła)
gorzki proszek kakaowy 5 g
sól do 1 łyżeczki
jajko 1 szt
ocet winny biały 10 g
wino Marsala 60 g
Filmik: https://youtu.be/reWpZxOiq20
mąka 00 260 g
cukier 20 g
smalec na zimno z lodówki 30 g (używam masła)
gorzki proszek kakaowy 5 g
sól do 1 łyżeczki
jajko 1 szt
ocet winny biały 10 g
wino Marsala 60 g
Filmik: https://youtu.be/reWpZxOiq20
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz