piątek, 31 stycznia 2020

Jajecznica inaczej

Jajecznica. Sprawa prosta, łatwa i często praktykowana. Wszyscy potrafimy. Obserwowaliśmy robienie jajecznicy przez nasze bacie, mamy. Opiszę jak ja to robię z myślą że dla kilku osób będzie to inna technologia. Ponieważ nie bazuję na szynce, kiełbasie, bekonie (Justyna nie jada) więc na gorącą patelnię wkładam drobno pokrojoną paprykę po chwili cebulę i kiedy widzę że się zeszkliła wyłączam gaz. Studzę. Na chłodną patelnię układam masło, szczypiorek i rozbełtane jajka łączę z papryką i cebulą. Wszystko podgrzewam na małym ogniu cały czas mieszając. W ostatniej fazie solę i pieprzę. Trwa to około 10 min. W ten sposób usmażona jajecznica ma inną konsystencją i smak. Ponieważ dzisiaj tekst jest krótki zaserwuję historyjkę. Ameryka. W żydowskiej restauracji przy stoliku zasiada klient. Podchodzi do niego Chińczyk kelner i pyta po żydowsku na co gość ma ochotę. Po posiłku klient pyta właściciela - skąd wziąłeś Chińczyka który mówi po żydowsku? Ten mu odpowiada – mówmy cicho proszę. Chińczyk jest przekonany że uczy się angielskiego. 
Krzysztof Rozenblat 
Poniżej tabelka „punkt dymienia”, która może Was zainteresuje. 

Temperatura dymienia tłuszczów

Rodzaj tłuszczu
Temperatura dymienia [°C]
Masło
135
Masło klarowane
252
Margaryna
182
Smalec
192
Oliwa z oliwek rafinowana
242
Oliwa z oliwek nierafinowana
191
Olej kokosowy rafinowany
232
Olej kokosowy nierafinowany
177
Olej ryżowy rafinowany
250
Olej ryżowy nierafinowany
215
Olej rzepakowy rafinowany
204
Olej rzepakowy nierafinowany
110
Olej słonecznikowy rafinowany
227
Olej słonecznikowy nierafinowany
107
Olej sojowy rafinowany
238
Olej sojowy nierafinowany
160
Olej z pestek winogron rafinowany
216
Olej lniany
107









2 komentarze:

  1. Znając nasze polskie upodobania (tak mnie nauczyli też w domu) korzystam z boczku oraz wędlin to muszę teraz spróbować Twojej wersji. Wygląda bardzo apetycznie. O efektach poinformuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. w oczekiwaniu. Nie dodaję wędlin ponieważ Justyna nie jada. Powolny proces sprawdza się i z szynką etc. Krzysztof

    OdpowiedzUsuń