Magiczny
i błyskawiczny w pieczeniu i jedzeniu. Tylko trzy składniki i łatwe
przygotowanie. Do miski włóż ricottę (dobrze osuszoną), dodaj
jajka, cukier. Mieszaj za pomocą elektrycznej trzepaczki aż
uzyskasz lekką i pienistą mieszankę. Dodaj skórkę pomarańczową
i kawałeczki czekolady (przed wlaniem do ciasta zalecam umieszczenie
ich w zamrażarce na 20 minut), wszystko dobrze wymieszaj i przenieś
do 22 cm tortownicy wyłożonej pergaminem. Czas pieczenia w
temperaturze 180 ° C to ok. 50 min.
Sernik
się piecze a ja Wam opowiem historyjkę:
„Żydzi
lubią mówić "aha". W eleganckiej kawiarni siada Żyd i
kelner natychmiast przynosi mu sernik. Ten patrzy na kelnera i mówi
– spróbuj tego sernika. Kelner odpowiada - nie dziękuję, to
pański. Żyd konsekwentnie kilka razy namawia kelnera na
spróbowanie. Kelner odmawia, mówiąc - bywa pan codziennie, zawsze
panu smakuje, dzisiaj jest wyjątkowo pyszny w końcu ulega i mówi -
dobrze, spróbuję. Patrzy z uwagą na stolik i pyta - a gdzie
widelczyk? A Żyd na to – aha.”
Krzysztof
Rozenblat
Składniki:
750 g ricotta,
4 szt jajka,
175g cukier puder,
85 g drobne kawałeczki czekolady,
skórka utarta z jednej pomarańczy.
Filmik: https://youtu.be/XKUC15YRti4
750 g ricotta,
4 szt jajka,
175g cukier puder,
85 g drobne kawałeczki czekolady,
skórka utarta z jednej pomarańczy.
Filmik: https://youtu.be/XKUC15YRti4
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz