poniedziałek, 30 grudnia 2019

Sycylijski sernik. Prawie tak dobry jak polski.

Magiczny i błyskawiczny w pieczeniu i jedzeniu. Tylko trzy składniki i łatwe przygotowanie. Do miski włóż ricottę (dobrze osuszoną), dodaj jajka, cukier. Mieszaj za pomocą elektrycznej trzepaczki aż uzyskasz lekką i pienistą mieszankę. Dodaj skórkę pomarańczową i kawałeczki czekolady (przed wlaniem do ciasta zalecam umieszczenie ich w zamrażarce na 20 minut), wszystko dobrze wymieszaj i przenieś do 22 cm tortownicy wyłożonej pergaminem. Czas pieczenia w temperaturze 180 ° C to ok. 50 min.
Sernik się piecze a ja Wam opowiem historyjkę:
Żydzi lubią mówić "aha". W eleganckiej kawiarni siada Żyd i kelner natychmiast przynosi mu sernik. Ten patrzy na kelnera i mówi – spróbuj tego sernika. Kelner odpowiada - nie dziękuję, to pański. Żyd konsekwentnie kilka razy namawia kelnera na spróbowanie. Kelner odmawia, mówiąc - bywa pan codziennie, zawsze panu smakuje, dzisiaj jest wyjątkowo pyszny w końcu ulega i mówi - dobrze, spróbuję. Patrzy z uwagą na stolik i pyta - a gdzie widelczyk? A Żyd na to – aha.”
Krzysztof Rozenblat

Składniki:
750 g ricotta,
4 szt jajka,
175g cukier puder,
85 g drobne kawałeczki czekolady,
skórka utarta z jednej pomarańczy.


Filmik: https://youtu.be/XKUC15YRti4












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz