1 kg bakłażana, preferuję podłużne, jaśniejsze.
700 mg sosu pomidorowego
450 gr odsączonej mozzarelli
80 gramów parmezanu ew. grana padano
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 białej cebuli, używam giarratana
700 mg sosu pomidorowego
450 gr odsączonej mozzarelli
80 gramów parmezanu ew. grana padano
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 białej cebuli, używam giarratana
3 jajka
odpowiednią ilość bułki tartej lub mąki
świeże liście bazylii
sól gruba
olej do smażenia ok. 1 l.
świeże liście bazylii
sól gruba
olej do smażenia ok. 1 l.
Kroję bakłażany nie obierając ze skóry w plastry o grubości 10 cm. Posypuję grubą solą, układam warstwami w sitku i obciążam ciężarkiem. Pozostawiam na jedną godzinę. Po tym czasie ściskając dłonią usuwam z bakłażana resztki wody. W głębokim talerzu rozrabiam jajka a obok umieszczam tartą bułkę. Rozgrzewam olej do smażenia w garnku do temperatury ok. 170 st. C. Plastry obtaczam w bułce i jajkach, a następnie etapami smażę plastry do zarumienienia. Usmażone pozostawiam do wystygnięcia. Trę parmezan. W odpowiedniej wielkości naczyniu (lepiej kamionkowym, czego sam nie zrobiłem) układam warstwami sos pomidorowy który wcześniej podgrzewałem dodając oliwę z oliwek, bazylię i pokrojoną cebulę, bakłażany, mozzarellę, i utarty parmezan, na zmianę warstwami. Ważne aby na wierzchu znalazł się sos pomidorowy. Naczynie z zawartością wkładam do piecyka nagrzanego do 180 st. C na ok. 20-25 min i gotowe. To jest przepis zagraniczny, czyli z Neapolu. Nasz faworyt.
Zachęcam Was moi Drodzy do jedzenia tego co zdrowe i świeże. Obserwując znajomych zauważyłem pewną prawidłowość. Przez pierwsze pół życia tracili zdrowie, żeby zdobyć pieniądze. Przez drugie pół życia tracili pieniądze, żeby je odzyskać.
Krzysztof Rozenblat
Mając na uwadze wyższość zdrowia nad pieniędzmi korzystam z przepisu Krzysztofa i oznajmiam że jest rewelacyjny smaki Sycylii REWELACJA
OdpowiedzUsuńno to od czasu do czasu pojemy to samo. Miło mi. Krzysztof
OdpowiedzUsuń" Dobre nowiny słychać z daleka " tylko dlaczego rozum przychodzi późno ?
OdpowiedzUsuńbyliśmy zajęci innymi ważnymi sprawami
UsuńGdy masz pełny portfel, to jesteś i mądry, i przystojny, i nawet umiesz śpiewać.
OdpowiedzUsuńz pełnym portfelem częściej masz rację.
OdpowiedzUsuńDziękuję Krzysztofie za przepis, parmigiana wyszła pierwsza klasa. Najlepszą recenzję dała Igunia „ to jest lepsze niż deser”
OdpowiedzUsuńMoja młoda Przyjaciółka wie co dobre. Zbyszku cieszę się z tego, że chce się Wam trudzić. Nagrodą jest smaczne jedzenie. Uściski dl całej Rodziny. K. R.
OdpowiedzUsuń