sobota, 10 października 2020

Neapolitańska "Parmigiana" jadana na Sycylii.

1 kg bakłażana, preferuję podłużne, jaśniejsze.
700 mg sosu  pomidorowego 
450 gr odsączonej mozzarelli
80 gramów parmezanu ew. grana padano
1 łyżka oliwy z oliwek 
1/4 białej cebuli, używam giarratana
3 jajka
odpowiednią ilość bułki tartej lub mąki
świeże liście bazylii
sól gruba
olej do smażenia ok. 1 l.
Kroję bakłażany nie obierając ze skóry w plastry o grubości 10 cm. Posypuję grubą solą, układam warstwami w sitku i obciążam  ciężarkiem. Pozostawiam na jedną godzinę. Po tym czasie ściskając dłonią usuwam z bakłażana resztki wody. W głębokim talerzu rozrabiam jajka a obok  umieszczam tartą bułkę. Rozgrzewam olej do smażenia w garnku do temperatury ok. 170 st. C. Plastry obtaczam w bułce i jajkach, a następnie etapami smażę plastry do zarumienienia. Usmażone pozostawiam do wystygnięcia.  Trę parmezan. W odpowiedniej wielkości naczyniu (lepiej kamionkowym, czego sam nie zrobiłem) układam warstwami sos pomidorowy który wcześniej podgrzewałem dodając oliwę z oliwek, bazylię i pokrojoną cebulę, bakłażany, mozzarellę, i utarty parmezan, na zmianę warstwami. Ważne aby na wierzchu znalazł się sos pomidorowy. Naczynie z zawartością wkładam do piecyka nagrzanego do 180 st. C na ok. 20-25 min i gotowe. To jest przepis zagraniczny, czyli z Neapolu. Nasz faworyt. 
Zachęcam Was moi Drodzy do jedzenia tego co zdrowe i świeże. Obserwując znajomych zauważyłem pewną prawidłowość. Przez pierwsze pół życia tracili zdrowie, żeby zdobyć pieniądze. Przez drugie pół życia tracili pieniądze, żeby je odzyskać.
Krzysztof Rozenblat 










8 komentarzy:

  1. Mając na uwadze wyższość zdrowia nad pieniędzmi korzystam z przepisu Krzysztofa i oznajmiam że jest rewelacyjny smaki Sycylii REWELACJA

    OdpowiedzUsuń
  2. no to od czasu do czasu pojemy to samo. Miło mi. Krzysztof

    OdpowiedzUsuń
  3. " Dobre nowiny słychać z daleka " tylko dlaczego rozum przychodzi późno ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdy masz pełny portfel, to jesteś i mądry, i przystojny, i nawet umiesz śpiewać.

    OdpowiedzUsuń
  5. z pełnym portfelem częściej masz rację.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję Krzysztofie za przepis, parmigiana wyszła pierwsza klasa. Najlepszą recenzję dała Igunia „ to jest lepsze niż deser”

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja młoda Przyjaciółka wie co dobre. Zbyszku cieszę się z tego, że chce się Wam trudzić. Nagrodą jest smaczne jedzenie. Uściski dl całej Rodziny. K. R.

    OdpowiedzUsuń