czwartek, 28 maja 2020

Burrata. Pyszna sakiewka z sera.

Burrata, wspaniały i trudno dostępny ser przypominający mozzarellę. Jest wytwarzany z bawolego lub krowiego mleka. Niewiele firm go produkuje, trudny w tworzeniu i transporcie a jego przydatność do spożycia w odpowiednich warunkach to zaledwie pięć dni. Proces produkcji jest skomplikowany, wymaga kunsztu. Serki są niewielkich rozmiarów, mają kształt sakiewki wypełnionej prawie płynną masą. Zewnętrzna warstwa przypomina w smaku mozzarellę, zawartość sakiewki nie kojarzy nam się z innymi białymi serami. Proces produkcji polega na odwirowywaniu i ręcznym tworzeniu pasków przypominających szeroki makaron, który jest rozwarstwiany i dodatkowo krojony oraz stworzeniu woreczka, wszystko to o smaku mozzarelli. Następnie do "makaronu" dodaje się śmietanę (wcześniej pozbawioną serwatki). Sakiewka wypełniana jest „makaronem” ze śmietaną i ręcznie zawiązywana. Zamkniętą sakiewkę przechowujemy w płynie. Burrata jest świeżym serem, nie dojrzewa, czujemy to podczas jedzenia. Najlepiej jeść burratę nie oddzielając zewnętrznej powłoki od zawartości, choć w smaku "sakiewka" jest mniej tłusta od wnętrza. Burrata nie może mieć kwaskowatego smaku, to bowiem będzie oznaczało, że serek nie jest świeży. 

Krzysztof Rozenblat 

Filmik: https://youtu.be/V9wOwIcfX90







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz