sobota, 21 marca 2020

Pizza dwuetapowa.


Pizza na patelni a następnie w piecyku. Dlaczego etapami? Za radą znajomych na patelni, mocno rozgrzanej podpiekam spód prze dwie - trzy minuty, a następnie przenoszę do piekarnika z nastawami: - grill i maksymalna temperatura. Spoglądam i wyjmuję w odpowiednim czasie. Istotnym jest aby do ciasta nie dawać za wiele drożdży, pozwolić ciastu prze 12 godzin dojrzewać i na końcu, przed pieczeniem nie polewać obficie oliwą. Ciasto nieodpowiednio posolone (zbyt skąpo) nie będzie dobre w smaku. Resztę zobaczycie na filmie. Przy okazji pokaże Wam płaski dorobiony przez mnie kamień który umieszczę w piecyku. Mam nadzieję, że wyeliminuje on konieczność używania patelni i stworzy dobre stanowisko do pieczenia pizzy. Mam nadzieję, że uśmiechniecie się oglądając nasze poczynania w kuchni. Jeśli nie do końca to mam dla Was historyjkę. Oto ona:- kilka lat temu uczestniczyłem w bar micwie. Podszedłem do bufetu i zobaczyłem ustawioną na stole wykonaną z lodu rzeźbę naturalnej wielkości przedstawiająca chłopca, dla którego urządzono przyjęcie z okazji bar micwy. Nakładając sobie sałatkę usłyszałem jak stojące obok mnie kobiety zachwycają się rzeźba:- piękna - powiedziała pierwsza. Doskonale uchwycone podobieństwo - zgodziła się druga. Kto ją zrobił Epstein? Głupia jesteś? Epstein robi w pasztecie.

Krzysztof Rozenblat

Składniki:
mąka "00" - 1600 g
drożdże - 2 g
cukier - 15 g
oliwa - 50 g
woda - 1 litr
sól miałka








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz