środa, 25 marca 2020

Nalewka z rozmarynu.


Antyczna recepta na pyszną nalewkę z rozmarynu.
Maceruj igły rozmarynu, skórkę cytryny i pomarańczy oraz cynamon w alkoholu przez około 8 dni w hermetycznie zamkniętym szklanym pojemniku. Umieść w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu. Potrząsaj pojemnikiem codziennie. Po tym czasie zagotuj wodę z cukrem i pozwól mu ostygnąć. Odczekaj 12 godzin. Przefiltruj alkohol i dodaj cukier do wody, wlej do szklanej butelki i wprowadź do dekoracji gałązkę rozmarynu. Zamknij i odstaw na miesiąc, a po tym czasie pij i pij.
Składniki:
- igły rozmarynu z krzaka 150 g
- czysty alkohol 500 ml
-cytryna 1 szt
- pomarańcza 1 szt
- cynamon w proszku 1/2 łyżeczki
- cukier biały 500 g
- woda 500 ml

Krótka recepta a dłuższa historyjka.
Żydowskie ograniczenia dietetyczne.
- pierwsze pokolenie: wykluczone wszystko, co nie jest koszerne,
- drugie pokolenie: wykluczone wszystko, co nie jest koszerne z wyjątkiem jedzenia chińskiego, 
- trzecie pokolenie: wykluczone wszystko, co zawiera cholesterol, 
- czwarte pokolenie: wykluczone wszystko co zawiera mięso i wszystko, co nie jest zdrową żywnością.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz